Dierenambulances zijn actief in heel Nederland om dieren in nood te helpen. Maar wat doet een dierenambulance precies? En wanneer schakel je hun hulp in? In dit artikel lees je alles over de taken van een dierenambulance, wanneer je ze kunt bellen en wat je zelf kunt doen als je een dier in nood aantreft.
Wat doet een dierenambulance?
Veel dieren hebben helaas een zwaar en moeilijk leven, met verwaarlozing, mishandeling en verlatenheid als gevolg. Gelukkig is de dierenambulance dag en nacht bereikbaar voor dieren die in de problemen zijn geraakt. Denk aan gewonde vogels, aangereden katten of gevonden huisdieren. De medewerkers en vrijwilligers zijn getraind om snel en dierwaardig op te treden. Ze bieden eerste hulp aan zieke, gewonde of verzwakte dieren en zorgen ervoor dat ze de juiste zorg krijgen, bijvoorbeeld bij een dierenarts of opvang. Ook wanneer een huisdier ernstig ziek is of overlijdt, biedt de dierenambulance steun. Ze helpen bij het vervoer naar een dierencrematorium of begraafplaats, zodat het afscheid in alle rust en waardigheid kan plaatsvinden. Overleden dieren die op straat worden gevonden, worden door hen opgehaald. Als het dier gechipt is, doen de medewerkers hun best om het baasje te achterhalen en te informeren. Daarnaast helpt de dierenambulance bij het opvangen van vermiste of gevonden dieren, met als doel hen uiteindelijk veilig terug te brengen naar hun vertrouwde thuis. In situaties van verwaarlozing, mishandeling of calamiteiten staan zij paraat om samen met andere hulpdiensten het verschil te maken. Hun werk is onmisbaar voor dieren in nood – en voor de mensen die van hen houden.
Dierenambulance nodig?
Je kunt dierenmishandeling en verwaarlozing melden via het landelijke meldnummer 144. Ook kun je bellen als je een gewond dier in nood tegenkomt. De centralist zal jouw melding doorgeven aan de juiste organisatie voor verdere actie
Wanneer bel je de dierenambulance?
Niet elk dier in de buurt heeft direct hulp nodig. Twijfel je? Dan mag je altijd bellen voor overleg. In de volgende situaties is het verstandig om contact op te nemen:
-
Een aangereden of gewond dier
-
Een dier dat in een benarde positie zit (bijvoorbeeld vast in een hek)
-
Een zwervend huisdier zonder eigenaar
-
Een overleden huisdier in de openbare ruimte
-
Een ernstig ziek dier dat vervoer nodig heeft
Let op: de dierenambulance is er niet voor overlast van bijvoorbeeld duiven, muizen of wespen. Daarvoor zijn andere instanties beter geschikt.
Wie werken er bij de dierenambulance?
Veel dierenambulances worden bemand door een team van vaste medewerkers en vrijwilligers. Zij hebben hart voor dieren en volgen regelmatig trainingen, bijvoorbeeld in EHBO voor dieren. Ze beschikken over speciaal ingerichte voertuigen met materialen om dieren te verzorgen en eventueel veilig te vervoeren.
Wat kun je zelf doen voor een dier in nood?
-
Blijf kalm en observeer de situatie
-
Benader het dier voorzichtig, vooral bij verwondingen
-
Bel de lokale dierenambulance en geef duidelijke informatie over de locatie en situatie
-
Laat het dier liggen als je niet zeker weet wat er aan de hand is. Onbedoelde hulp kan soms meer kwaad dan goed doen
Dier in nood? Bel 144!
Bij meldnummer 144 kun je terecht om dierenmishandeling of verwaarlozing te melden. Ook als je een gewond dier in nood ziet, kun je dit nummer bellen. De centralist zorgt ervoor dat jouw melding wordt doorgestuurd naar de juiste hulpdienst of organisatie.
Een onmisbare schakel in de zorg voor dieren
De taken van een dierenambulance zijn veelzijdig en van groot belang. Ze zorgen niet alleen voor spoedeisende hulp, maar bieden ook troost en steun aan baasjes. Door hun inzet krijgt elk dier de zorg en aandacht die het nodig heeft en verdient.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.