0
Terug naar overzicht

Dierencrematie en duurzaamheid

25/02/2025
Marcel Okon
Delen:
Dierencrematie en duurzaamheid

Hoe milieuvriendelijk is een dierencrematie? Het is een vraag die steeds vaker wordt gesteld, zeker nu duurzaamheid een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven. Het crematieproces vergt veel energie en veroorzaakt uitstoot. Gelukkig nemen steeds meer dierencrematoria in Nederland maatregelen om dit proces zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. In dit artikel vertellen we meer over dierencrematie en duurzaamheid.

CO₂-uitstoot bij een crematie

Volgens berekeningen van TNO bedraagt de gemiddelde CO₂-uitstoot bij een crematie in een gasoven 208 kg. Ter vergelijking: dit komt overeen met de CO₂-uitstoot van een enkele vliegreis van Schiphol naar Madrid per persoon. Wow! Bij een crematie in een elektrische oven is de uitstoot minder, namelijk 120 kg.

Duurzame initiatieven vanuit dierencrematoria

Steeds meer crematoria nemen bewuste stappen richting een groenere toekomst. Een milieuvriendelijk dierencrematorium neemt verschillende maatregelen om de impact op het milieu te minimaliseren en de crematie zo duurzaam mogelijk te maken. Zo worden bijvoorbeeld innovatieve technieken ingezet om energieverbruik te verminderen, zoals het gebruik van zonneboilers om warmte op te wekken en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verkleinen. Daarnaast wordt er gekeken naar efficiënte verbrandingsprocessen die zorgen voor een lagere uitstoot en een verantwoord gebruik van energie. Ook het recyclen van restmaterialen en het aanbieden van milieuvriendelijke urnen en herdenkingsproducten dragen bij aan een duurzamere aanpak.

Een bewuste keuze voor het afscheid van je huisdier

Door bewust te kiezen voor een milieuvriendelijk en duurzaam dierencrematorium, draag je een steentje bij aan een groenere toekomst en kun je tegelijkertijd op een mooie manier afscheid nemen van je geliefde huisdier. Door continu te investeren in groene innovaties en bewuste keuzes te maken, streeft een milieuvriendelijk dierencrematorium ernaar om afscheid nemen niet alleen respectvol, maar ook zo milieubewust mogelijk te laten verlopen. Hoe milieuvriendelijk een dierencrematie is, hangt uiteindelijk sterk af van het crematorium en de gekozen methode. Daarom is het belangrijk om je vooraf goed laten te informeren en een crematorium te kiezen dat past bij jouw wensen en waarden.

Alternatieve methoden zoals resomeren

Een van de meest veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van duurzame dierencrematie is resomeren (watercrematie). Hierbij wordt het overleden dier niet in een crematieoven gelegd, maar opgelost in een combinatie van water, warmte en kaliumhydroxide. Dit proces bootst de natuurlijke ontbinding na en laat schone, steriele resten achter zonder schadelijke emissies. Het 'poeder' dat overblijft, is fijner en lichter dan as en kan op de gewenste manier worden bewaard of uitgestrooid. Wil je meer weten over resomeren? Klik dan eens hier!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje