0
Terug naar overzicht

8 x Dieren feitjes en weetjes rondom afscheid en rouw

26/08/2024
Stephanie Sequeira
Delen:
Dieren feitjes en weetjes rondom afscheid en rouw

Wij hebben onlangs heel wat interessante dieren feitjes en weetjes rondom afscheid en rouw op het internet gevonden. We konden deze uiteraard niet alleen voor onszelf houden! Wist je bijvoorbeeld dat olifanten, chimpansees en gorilla's op hun eigen manier afscheid nemen van hun overleden soortgenoten? En dat er meer mensen overlijden als gevolg van een selfie dan door een haaienaanval? Hoe bizar...

Hieronder vind je onze top 8 met nog meer bijzondere dieren feitjes en weetjes rondom afscheid en rouw die we wel met je moesten delen!

8 x Dieren feitjes en weetjes rondom afscheid en rouw

Wist je dat...

1. Olifanten hun overleden soortgenoten gezamenlijk begraven?

Wetenschappers onderzochten in 2022 en 2023 meerdere momenten waarbij Aziatische olifanten afscheid namen van hun overleden soortgenoten. Bij deze zogenaamde begrafenissen waren er ongeveer vijftien tot twintig olifanten om afscheid te nemen. Het ging hierbij voornamelijk om het afscheid van jonge olifantjes. De jonge olifantjes werden door de kudde naar een grote kuil gedragen, er op hun rug in gelegd en toegedekt met zand.

2. Er dieren bestaan die 'nooit doodgaan', of tenminste niet doodgaan door ouderdom?

Neem bijvoorbeeld de Turritopsis dohrnii, ook wel de onsterfelijke kwal genoemd. Deze bijzondere kwal kan zijn levenscyclus terugdraaien na een poliep status van drie dagen. In de poliep status 'verjongt' de kwal als het ware zijn cellen. Het proces van ouder worden begint hierdoor telkens weer opnieuw als hij verwond raakt of ziek wordt. Lees hier meer over dieren die heel oud kunnen worden.

3. De kat van mode-icoon Karl Lagerfeld volgens ingewijden een deel van zijn erfenis heeft gekregen?

Choupette, de witte Birmaanse kat, was sinds 2011 het gelukkige huisdier van Lagerfeld. In een interview vlak voor zijn overlijden (19 februari 2019) liet hij al weten dat zijn Choupette één van de erfgenamen is. De kat zou miljoenen hebben geërfd. Dat moest ook wel, want Choupette was een luxe leventje gewend. Zo had de kat een eigen chef, een kapper en twee dienstmeisjes die haar tot in de puntjes verzorgden. Ook wilde Lagerfeld dat ze naast Choupette werd aangesproken met de volgende namen: Princess Choupette of Miss Choupette. Benieuwd hoe het nu gaat met de kleine diva? Op de Instagram pagina 'Choupetteofficiel' kun je al haar avonturen nog altijd volgen!

Side note: vijf jaar na het overlijden van de wereldberoemde mode-icoon kwam aan het licht dat de overige erfgenamen hun deel van de erfenis nog niet hebben ontvangen. De boekhouder is plotseling verdwenen en er zijn miljoenen aan belastingschulden opgedoken. Nu is de vraag of zij hun deel van de erfenis ooit nog in ontvangst zullen nemen... Wat zuur!

4. Mannetjesleeuwen die een troep overnemen, alle welpjes eerst om het leven brengen?

Een troep leeuwen bestaat onder andere uit maximaal zes mannetjesleeuwen die de rol van de 'lion king' op zich nemen. Leeuwenkoningen hebben als taak om de vrouwtjesleeuwen en hun eigen welpen te behoeden voor gevaar. Wanneer een mannetjesleeuw uit zijn voormalige troep wordt verdreven en na een vaak bloedige strijd de positie van leider binnen een nieuwe troep heeft weten te bemachtigen, worden welpjes tot negen maanden oud door hem gedood. Dit doet de leeuw zodat hij zelf een nieuw gezin kan stichten met de vrouwtjes.

5. Zeehonden een vergelijkbaar Koolmonoxide-gehalte hebben in hun bloed als een kettingroker?

Koolmonoxide (CO) wordt ook wel de silent killer genoemd. Ieder mens heeft een kleine concentratie CO in het bloed om onder andere ontstekingsreacties te verminderen. Een hoog gehalte, zoals bij kettingrokers, kan echter leiden tot evenwichtsstoornissen, hartproblemen of zelfs de dood. Uit onderzoek is gebleken dat het CO-gehalte in het bloed van zeehonden boven de 10% ligt. Dit heeft volgens de onderzoekers waarschijnlijk te maken met de diepe duiken die zeehonden maken onder water. Zeehonden brengen namelijk 75% van hun leven door onder water. Dit betekent dat ze weinig CO uitademen, wat leidt tot ophoping in het lichaam.

6. Haaien minder dan tien mensen per jaar ombrengen?

Die vlijmscherpe tanden, die enge blik en die beruchte vin die in films altijd net boven het water uitsteekt ... Tja, ook wij zouden ze niet tegen willen komen tijdens een frisse duik. Het angstaanjagende beeld dat eeuwenlang van de haai wordt geschetst is er nog altijd. Toch blijkt de haai niet zo gewelddadig te zijn als we denken. Wereldwijd worden er jaarlijks namelijk minder dan tien mensen gedood door haaien en is de kans om gebeten te worden 1 op 3.75 miljoen. Dat wil zeggen dat je meer kans maakt om een miljoenenloterij te winnen dan dat je tijdens je welverdiende strandvakantie in aanraking komt met een bloeddorstige haai.

7. Er meer mensen overlijden tijdens het maken van een selfie dan door een aanval van een haai?

Nu we het toch over haaien hebben ... Selfies hebben de laatste jaren meer mensenlevens geëist dan aanvallen door haaien. Volgens een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Travel Medicine in 2022, zijn tussen 2008 en 2021 bijna vierhonderd mensen omgekomen bij selfie-gerelateerde ongelukken, waarvan 141 reizigers. Het aantal doden steeg aanzienlijk tot aan de Covid-pandemie, met 68 doden in 2019 alleen. Eerder onderzoek van het All India Institute of Medical Sciences toonde in 2018 aan dat tussen 2011 en 2017 wereldwijd 259 mensen stierven door gevaarlijke selfies. Wie had ooit gedacht dat het maken van selfies zo gevaarlijk kon zijn?

8. Chimpansees en gorilla's op hun eigen manier afscheid nemen van hun (overleden) soortgenoten?

Onderzoekers zijn getuige geweest van een zogenaamd 'wake' -fenomeen bij verschillende stervende chimpansees. Ook zijn er chimpansees waargenomen die bij elkaar kwamen om afscheid te nemen van een overleden soortgenoot. Bij zo'n zogenaamde begrafenis werd het lichaam van het overleden dier aangeraakt door de chimpansees of observeerden ze het lichaam van heel dichtbij. Chimpansee-moeders die hun jong verliezen, dragen hun overleden baby's soms zelfs wekenlang op hun rug. Bij gorilla's is hetzelfde waargenomen. Ze raken de levenloze lichamen aan, houden de overleden gorilla's vast en dragen ze soms met zich mee.

Ken jij zelf nog dieren feitjes en weetjes rondom afscheid en rouw die in dit lijstje thuishoren? Wij lezen deze graag terug in de reacties!

Bron: WWF, ifaw, NPO 3

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje