Hoe oud worden katten? Alles over hun levensduur en gezondheid
Invloed op de levensduur van een kat
De leeftijd die een kat bereikt, wordt door verschillende factoren beïnvloed. Van genetica tot aan levensstijl, elk aspect draagt bij aan een gezond en gelukkig kattenleven. Hieronder benoemen we enkele bekende aspecten die de levensduur van een kat kunnen beïnvloeden:
- Sommige kattenrassen zijn van nature sterker en gezonder dan andere. Raskatten kunnen vatbaar zijn voor erfelijke aandoeningen, terwijl gemengde rassen vaak een bredere genetische basis hebben en daardoor robuuster zijn.
- Een gezonde, uitgebalanceerde voeding is essentieel. Overgewicht kan leiden tot diabetes, hartziekten en gewrichtsproblemen. Zorg voor hoogwaardige voeding en let op een gezond gewicht van je kat.
- Regelmatige controles bij de dierenarts, vaccinaties en preventieve behandelingen tegen vlooien, wormen en andere parasieten helpen je kat gezond te houden en ziekten vroegtijdig op te sporen.
- Binnenkatten leven vaak langer dan buitenkatten, omdat ze minder risico lopen op verkeersongevallen, gevechten en infecties.
- Een actieve en gelukkige kat blijft langer gezond. Zorg voor voldoende speeltjes, krabpalen en interactie om verveling en stress te voorkomen.
- Katten die in een liefdevolle omgeving leven en goed verzorgd worden, ervaren minder stress en hebben een gelukkiger en langer leven.
Hoe oud kan een kat worden?
Met de juiste zorg kunnen veel katten ouder worden dan het gemiddelde. Binnenkatten, die beschermd worden tegen gevaren zoals verkeer en ziektes, hebben bijvoorbeeld een grotere kans om een hoge leeftijd te bereiken. Een leuk weetje: volgens het Guinness Book of Records 2010 was de oudste kat ooit geregistreerd maar liefst 38 jaar en 3 dagen oud geworden! Net zoals haar leeftijd had ze ook wel een heel bijzondere naam, namelijk 'Creme Puff'. De eigenaar van Creme Puff, Jake Perry, beweerde dat haar opmerkelijke levensduur te danken was aan haar unieke dieet: droog kattenvoer aangevuld met broccoli, eieren, kalkoenspek, koffie met room én om de twee dagen een pipetje rode wijn, wat volgens hem goed was voor de bloedsomloop. In onderstaande video vertelt Jake meer over de levensstijl van Creme Puff.
Artikel gaat verder onder de video
Hoewel dit uitzonderlijk is, zijn er genoeg huiskatten die de 20 jaar halen met de juiste verzorging. Nog een paar interessante cijfertjes met betrekking tot de levensverwachting van katten:
-
25% van de katten overlijdt vóór de leeftijd van 9 jaar.
-
50% van de katten haalt de 14 jaar.
-
25% van de katten wordt ouder dan 17 jaar.
Raskatten vs. zwerfkatten
Veelvoorkomende doodsoorzaken bij katten
Hoewel sommige aandoeningen niet volledig te voorkomen zijn, kunnen veel ziekten en gezondheidsproblemen vroegtijdig worden opgespoord bij katten. Uit onderzoek blijkt dat de meest voorkomende doodsoorzaken bij katten zijn:
-
Trauma (zoals aanrijdingen) – vooral bij jonge katten.
-
Nierfalen – een veelvoorkomende aandoening bij oudere katten.
-
Kanker – een van de meest voorkomende doodsoorzaken.
-
Hartproblemen – kan erfelijk zijn of door obesitas ontstaan.
-
Longproblemen en infecties – vooral bij katten met een verzwakt immuunsysteem.
Zo geef je jouw kat een lang en gelukkig leven
Wil je dat jouw kat zo gezond en gelukkig mogelijk oud wordt? Met deze essentiële verzorgingstips zorg je voor een lang en fijn leven samen:
Dagelijkse zorg:
-
Speel dagelijks met je kat om hem fysiek en mentaal actief te houden; dit voorkomt verveling, gedragsproblemen en versterkt jullie band. Gebruik een hengeltje, laserlampje of balletje om zijn jachtinstinct te stimuleren en hem in beweging te houden.
-
Zorg altijd voor vers water en een schoon eetbakje, omdat katten kieskeurige drinkers zijn. Een drinkfontein kan helpen om de vochtinname te verhogen en zo blaasgruis en nierproblemen te voorkomen.
-
Kam langharige katten regelmatig om klitten en haarballen te voorkomen en hun vacht gezond en glanzend te houden. Door het borstelen rustig op te bouwen en te belonen, maak je het een prettige ervaring.
-
Geef je kat gezonde, uitgebalanceerde voeding en let op portiegrootte om overgewicht en gezondheidsproblemen te voorkomen. Wissel droog- en natvoer af om de vochtinname te stimuleren en zorg dat etenstijd een rustig moment is.
Terugkerende zorg:
-
Ontworm je kat vier keer per jaar, vooral als hij muizen vangt, om worminfecties en gezondheidsproblemen te voorkomen.
-
Bescherm je kat tegen vlooien en teken met preventieve behandelingen, zodat hij geen last krijgt van jeuk, allergieën of door teken overgebrachte ziektes.
-
Laat je kat jaarlijks vaccineren tegen niesziekte en eens per drie jaar tegen kattenziekte om hem te beschermen tegen besmettelijke en soms ernstige ziekten.
-
Plan jaarlijkse dierenartscontroles om gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen en je kat gezond en vitaal te houden.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.