Wanneer je een huisdier hebt, is het een van de grootste angsten dat je trouwe vriend vermist raakt. Een halsband met een penning kan helpen, maar deze kan verloren gaan of afgenomen worden. Een betrouwbaardere manier om je huisdier te identificeren is door middel van een chip. Maar wat houdt dit precies in en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel leggen we het uit.
Een chip bij huisdieren: informatie en tips
Wat is een chip bij dieren?
Een chip, ook wel een microchip genoemd, is een klein, elektronisch identificatieapparaat dat onder de huid van een dier wordt geplaatst. De chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel en bevat een unieke code die gekoppeld is aan de gegevens van de eigenaar in een centrale database.
Waarom je huisdier laten chippen?
Je huisdier laten chippen is een kleine moeite met een groot effect. Het biedt een betrouwbare en veilige manier om je dier te identificeren en vergroot de kans op een snelle terugvinding als hij of zij vermist raakt. In tegenstelling tot een halsband of penning, die kunnen kwijtraken, blijft een chip altijd aanwezig en onopvallend onder de huid. Zodra een gevonden dier wordt gescand door een dierenarts, asiel of dierenambulance, kunnen ze direct contact opnemen met de eigenaar.
In Nederland is chippen verplicht voor honden die na 1 april 2013 geboren zijn, maar ook voor katten is het sterk aan te raden. Zelfs als je kat alleen binnenshuis leeft, is een chip een geruststellende gedachte. Mocht je huisdier ooit per ongeluk ontsnappen, dan is de kans veel groter dat hij veilig thuiskomt. Bovendien biedt een chip internationale herkenning, wat extra handig is als je huisdier ineens de grens overgaat. Dit is vooral van toepassing op huisdiereigenaren die in de buurt van grenslanden wonen.
Hoe werkt het chippen?
Het chippen van een huisdier is een eenvoudige en vrijwel pijnloze procedure. Een dierenarts plaatst de chip met een injectienaald onder de huid, meestal tussen de schouderbladen. Het proces duurt slechts enkele seconden en het dier voelt er nauwelijks iets van. Na het chippen moet de eigenaar de chip registreren in een nationale database, zodat de contactgegevens bij een eventuele vermissing snel op te zoeken zijn.
Extra tip: combineer een chip met een GPS-tracker
Hoewel een chip helpt bij het identificeren van je huisdier, kan het niet helpen bij het opsporen van een vermist dier. Overweeg daarom een GPS-tracker aan de halsband toe te voegen. Zo kun je in real-time de locatie van je huisdier volgen. Een goed voorbeeld is de kat van Elzemarie Karsdorp (eindredactrice bij RememberMe), die regelmatig op pad gaat en de buurt verkent. Dankzij de tracker weet ze altijd precies waar haar avontuurlijke viervoeter zich bevindt – zelfs als hij ineens besluit een onbekend steegje te verkennen of een nieuw plekje ontdekt in de tuin van de buren. Op de screenshots hieronder zie je een paar indrukwekkende routes van Elzemarie's kat. Soms legt hij bijna 10 km af! Gelukkig kan ze hem altijd en overal volgen.
Artikel gaat door onder de foto's
Screenshots: Elzemarie Karsdorp
Wat als mijn huisdier al gechipt is?
Een chip is alleen effectief als de bijbehorende gegevens up-to-date zijn. Verhuis je of krijg je een nieuw telefoonnummer? Zorg er dan voor dat je de registratie aanpast, zodat je huisdier altijd met jou in verbinding blijft. Dit is eenvoudig online te regelen bij de organisatie waar de chip is geregistreerd. Een kleine moeite, maar van onschatbare waarde als je dier ooit vermist raakt.
Heb je je huisdier nog niet laten chippen? Neem dan contact op met je dierenarts en zorg dat je trouwe vriend veilig geregistreerd staat. Lees ook eens ons artikel betreft vermiste huisdieren.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.