Huisdieren maken ook deel uit van het gezin. Wanneer een trouwe viervoeter sterft, laat dat een stempel achter, net als bij het overlijden van een mens. Maar wat gebeurt er als jouw harige vriend overlijdt en hoe kun je bijdragen aan een zo goed mogelijk afscheid? Hier zijn de stappen die je kunt nemen als jouw huisdier overlijdt.
Destructie
In de meeste gevallen wordt bewust of onbewust gekozen voor destructie. Sterker nog, dit is de meest gekozen optie in Nederland, omdat het de makkelijkste en goedkoopste optie is. Is je huisdier al overleden en kies je voor deze optie, dan hoef je als eigenaar in principe niets te doen. Het is belangrijk om te weten dat vernietigen niet hetzelfde is als cremeren. Nadat ze zijn geruimd, worden de dieren naar een verwerkingsbedrijf gebracht. In dit geval wordt het dier "vernietigd". Dat wil zeggen: gescheiden in diermeel en vetten die vervolgens weer als bruikbare brandstof worden ingezet. Wil je geen destructie? Dan is het belangrijk dat je dit aangeeft bij de dierenarts.
In de tuin begraven
Net zoals bij mensen, kun je ook kiezen voor een begrafenis als een dier is overleden. Wil je jouw huisdier begraven, dan zijn er verschillende opties. Denk bijvoorbeeld aan je eigen tuin. Dit kun je echter niet zomaar doen. Er is hier een eenduidige wetgeving over: je mag je huisdier begraven in de tuin, mits deze niet in plastic gewikkeld wordt. Daarnaast moet de grond jouw eigendom zijn, dus geen tuin van een huurhuis of erfpacht. De regels en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen, houd hier dus wel rekening mee. Neem voor vragen contact op met de gemeente waarin je het dier wilt begraven.
Begraven in de tuin: 3 tips
- Leg je huisdier in een kartonnen doos of wikkel je huisdier in een linnen kleedje of papier.
- Graaf een graf van minimaal 1 meter onder de grond. Zorg voor genoeg ruimte.
- Zorg eventueel voor een mooie grafaanduiding zodat het plekje waar je je huisdier hebt begraven herkenbaar is. Dit kan bijvoorbeeld een mooi plantje of een tegeltje zijn.
De dierenbegraafplaats
Er bestaan in Nederland ook speciale dierenbegraafplaatsen. Een dierengrafje huur je voor een minimum aantal jaren. De grafdecoratie mag je vaak zelf bepalen, waardoor je een mooi en persoonlijk plekje kunt creëren voor jouw geliefde huisdier.
Individuele crematie
Naast begraven kun je er ook voor kiezen om je huisdier te cremeren. Bij een individuele crematie kun je een urn met as mee meenemen naar huis. Je bepaalt daarna zelf wat je met de as doet. Je kunt deze bijvoorbeeld overzetten in een andere mooie dierenurn of een herinneringssieraad. Maar je kunt er ook voor kiezen om de as uit te strooien op een bijzondere plek.
Collectieve crematie
In plaats van een individuele crematie kun je ook kiezen voor een collectieve crematie. Hierbij wordt het huisdier in een groep van meerdere huisdieren gecremeerd. De crematie vindt plaats binnen drie werkdagen na de aankomst van je huisdier bij het crematorium. Er wordt overigens wel op toegezien dat alle dieren van dezelfde soort zijn, zodat katten bijvoorbeeld alleen bij katten liggen. De as wordt vervolgens uitgestrooid op een speciaal veld.
Doe meer inspiratie op over het herdenken van jouw huisdier.
Bron: Pets4life.nl
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.